رد شدن به محتوای اصلی

انواع کوره های پخت کاشی و سرامیک


انواع کوره های پخت کاشی و سرامیک

کوره ابزاری برای گرمایش است. استفاده از اولین نوع کوره‌‌ها به حدود ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح برمی‌‌گردد. از کوره‌‌ها بیشتر برای ساخت ابزار و وسایل سرامیکی استفاده می‌شد. در زبان آمریکایی و کانادایی واژه‌‌ی کوره به تنهایی بیشتر برای بیان سیستم‌‌های گرمایش مرکزی خانگی به کار می‌‌رود و گاهی به عنوان ابزاری برای تولید سرامیک شناخته می‌‌شود. اما در زبان انگلیسی کوره برای تعریف کوره‌‌های صنعتی کاربرد دارد. البته لفظ کوره برای گرم‌‌کردن مواد در واکنش‌‌های شیمیایی نیز اطلاق می‌شود. در زبان فارسی به کوره‌، آتشدان یا آتشگاه نیز می‌‌گویند. انرژی گرمایش کوره می‌‌تواند مستقیماً توسط احتراق سوخت، توسط الکتریسیته مانند کوره‌‌های قوس الکتریکی و توسط گرمای القا شده مانند کوره‌‌های القایی فراهم شود.

اجزای کلی کوره‌‌ها شامل موارد زیر می‌‌باشد
مشعل‌ها
مبدل حرارتی
هواکش
دریچه ابزارهای کنترلی و ایمنی دمنده
جابه‌جاکننده هوا

از کوره‌‌ها بیشتر برای تغییر شکل یا آماده‌کردن مواد برای انجام یک واکنش مکانیکی یا شیمیایی استفاده می‌‌شود. نوع این واکنش باعث می‌‌شود، شرایط کوره‌‌ها تفاوت داشته باشد. مثلاً از این کوره‌‌ها برای تغییرشکل فلزات آهنی، شیشه‌‌ها و نرم‌‌کردن فلزات استفاده می‌‌شود. در عملیات‌‌های مکانیکی برای فورجینگ، حدیده کردن، نورد و پرس‌کردن، خم و عمل اکستروژن و … از کوره‌‌ها استفاده می‌‌کنند.
کوره‌‌ها را با نام‌‌های گوناگون می‌‌شناسند. کوره‌‌هایی که دمای پایین‌‌تری دارند در اروپا و آمریکای شمالی به نام آون شناخته می‌‌شوند. البته تفاوت‌‌هایی بین آون‌‌ها و کوره‌‌ها وجود دارد اما مرزشان بسیار نامحسوس است. در صنعت سرامیک‌سازی کوره‌‌ها با نام کیلن (Kiln) شناخته می‌‌شوند. کوره‌‌ها در صنایع دیگر مانند پتروشیمی‌ و صنایع شیمیایی، به نام‌‌های Heater، after-burner، Incinerator و Destructor هم شناخته می‌‌شوند. انرژی تبدیلی در بویلرها ممکن است از احتراق سوخت‌‌های فسیلی که شناخته ‌‌‌‌شده‌‌ترین نوع سوخت هست، تامین شود. همچنین این امکان وجود دارد که تأمین حرارت سیال عامل را، تحولی شیمیایی غیر از احتراق به عهده گیرد و در برخی از بویلرها انرژی الکتریکی عامل افزایش دمای سیال عامل می‌‌باشد. حتی ممکن است این انرژی از منابع انرژی هسته‌‌ای تأمین گردد. در این صورت ساختار بویلرها تفاوت‌های عمده‌ای با یکدیگر خواهند داشت. هرکدام از سوخت‌‌ها دارای مزیت‌‌های مخصوص به خود هستند.

انواع کوره های مورد استفاده در صنعت سرامیک
کوره‌های تونلی (Tunnel Kiln)
کوره‌‌های هوفمن یا هوفمان (Hoffmann kiln)
کوره‌های رولری (Roller Kiln)


۱) کوره‌‌های تونلی
کوره‌‌های تونلی یکی از کوره‌‌های مورد استفاده در شاخه‌‌های مختلف صنایع سرامیک است. اولین کوره‌‌های تونلی در سال ۱۷۵۱ توسط فردی به نام وینسنز ابداع شد و در حال حاضر در صنایع آجر، سفال، مواد دیرگداز و چینی مورد استفاده قرار می‌‌گیرد. این کوره در گروه کوره‌‌های پیوسته یا مداوم قرار دارد. در این کوره، محصولات متحرک و آتش ثابت است.
از مزیت‌های کوره‌های تونلی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
دمای یکنواخت و قابل کنترل کوره، کیفیت مناسب محصول، یکسان بودن کیفیت محصولات خروجی، بالا رفتن راندمان و کاهش مصرف انرژی، کاهش خطای ناشی از حضور نیروی انسانی، کاهش آلودگی­‌های زیست محیطی

۲) کوره‌‌های هوفمن
این کوره در سال ۱۸۵۶ توسط فردی به نام هوفمن ابداع شد و در حال حاضر در صنایع آجر، سفال و مواد دیرگداز مورد استفاده قرار می‌‌گیرد. این کوره جزء کوره‌‌های پیوسته یا مداوم قرار دارد. در این کوره، محصولات ثابت و آتش متحرک است.

۳) کوره‌‌های رولری
این کوره مانند کوره‌های تونلی کاشی و سرامیک است، تنها تفاوت آن محل قرارگیری مشعل‌ها می‌باشد. در کوره اولیه، گرمایش از طریق تابش اتفاق می‌افتد و در نتیجه دما یکنواخت است. این کوره‌‌ها جدیدترین و اقتصادی‌‌ترین کوره جهت پخت سریع محصولات سرامیکی هستند. هزینه تولید توسط این کوره‌‌ها به مراتب نسبت به بقیه کوره‌‌ها کمتر بوده و تولید محصولات سرامیکی از جمله کاشی و ظروف چینی با آن مقرون به صرفه است. البته برای اشکال پیچیده همچنان سایر روش‌‌ها مرسوم هستند. از آنجا که کوره‌‌های رولری دارای ابعاد مشخص و همچنین زمان پخت کمی هستند، امکان پخت قطعات بزرگ (از نظر ارتفاع) و همچنین پخت قطعاتی با فرمول‌‌های متنوع (بدنه و لعاب) درآن‌‌ها وجود ندارد. این کوره‌‌ها در دو نوع تک‌‌پخت و دو‌‌پخت به کار می‌‌روند. نوع تک‌‌پخت اغلب برای تولید کاشی کف و نوع دو‌پخت آن برای کاشی دیواری و ظروف چینی و بهداشتی مورد استفاده قرار می‌‌گیرند. ساختمان کوره‌‌های رولری به صورت یک تونل طویل بوده که به صورت پیش‌ساخته بر اساس نیاز مشتری با استفاده از نسوزهای سبک ساخته می‌‌شوند.

از مزیت‌های عمده‌‌ی کوره‌های رولری می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
کاهش مصرف و اتلاف انرژی با عایق‌بندی مناسب، پخت یکنواخت قطعه در طول کوره به ‌دلیل استفاده از مشعل‌های ویژه با اختلاط مناسب هوا و گاز، بازده بالا، ثابت بودن فشار در طول زمان در شرایط گوناگون، کنترل آسان، پایین بودن هزینه تعمیر و نگهداری، استفاده از گرمای اتلافی جهت پیش گرم کردن هوای ثانویه، عدم نیاز به فضای زیاد و فونداسیون قوی، کاهش احتمال ورود ناخالصی‌های حاصل از ساختمان کوره، سبک بودن تجهیزات کوره، افزایش سرعت و حجم تولیدف تشخیص و برطرف کردن سریع عیوب فرمولاسیون محصول.

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

تولید کاشی به روش خشک

کشور ایران با توجه به میزان مناطق کویری و بارندگی های سالانه جزو کشورهای خشک و کم آب محسوب می شود و با توجه به کمبود میزان بارندگی های سالانه میزان ذخایر آبی کشور هر سال کاهش میابد که در صورت ادامه این مشکل یکی از مهمترین چالشهای آینده تامین آب مصرفی مردم می باشد. یکی از بزرگترین صنایع مصرف کننده آب، صنعت سرامیک است و به طور متوسط جهت تولید هر متر مربع کاشی و سرامیک حدود ۱۵ لیتر آب لازم است که از این مقدار بسته به میزان وزن کاشی حدود ۱۳ لیتر آب از طریق اسپری بخار شده و خارج میگردد. اصولا در تمام کشورها نوع صنایع و روش تولید براساس شرایط اقلیمی آن کشور میباشد. برزیل به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ کاشی و سرامیک جهان، نمونه موفقی در استفاده از این سیستم است که ۸۵ درصد از تولید هفتصد میلیون متر مربعی خود را با این روش تولید می کند. در کشور ایران نیز با توجه به مشکل کم ابی یک از بهترین روش های تولید کاشی و سرامیک استفاده از روش پودر خشک میباشد که لازم است بررسی و مطالعات ب...

استاد علی پنجه پور پدر کاشی کاری معرق

استاد علی پنجه‌پور اصفهانی در ۴ آذر ماه سال ۱۳۱۹ خورشیدی در محله پامنار اصفهان و به عنوان سومین فرزند از خانواده ای هنرمندپرور و از تبار هنرمندان برجسته ایران زمین چشم به جهان گشود. در دوران کودکی پدرش محمد جواد پنجه‌پور درگذشت. چند سالی پس از فوت پدر و در حالیکه سالهای آغازین تحصیلات خویش را آغاز نموده بود، به ناچار به همراه برادران خود راهی شهر تهران شد تا زندگی جدیدی را آغاز نماید. وی پس از حدود ۲۰ سال کسب تجربه و فعالیت در زمینه کاشی کاری و معماری ایرانی در محضر بزرگان نامی این عرصه که همگی از دودمان او بودند به زادگاه خویش بازگشت. در طول زندگی هنری این استاد برجسته ایرانی، اساتید فرهیخته‌ای چون استادعلی مختاری(آجری)، استاد حسین لرزاده، استاد محمد شعرباف، استاد عزیزالله مستغاثی، استاد اسماعیل زهره، استاد احمد ارچنگ، است...

افزودنی و شکل دهی سرامیک (ADDITIVES)

در شکل دهى سرامیک ها از افزودنى هاى معینى استفاده مى شود و گاهى اوقات جزئى از درصد وزنى هستند که اغلب براى کنترل خصوصیات مواد و رسیدن به شکل دهى مطلوب و همچنین رسیدن به تراکم و یکنواختى در بدنه خام لازم است. در روش هایى مانند ریخته گرى نوارى و مدلهاى تزریقى انتخاب افزودنى مناسب جهت شکل دهى یکى از مهم ترین قسمتهاى فرایند شکل دهى محسوب مى شود. افزودنى ها به دو نوع آلى و معدنى تقسیم مى شوند. افزودنى هاى آلى به صورت ترکیبات طبیعى و مصنوعى وجود دارند که در حقیقت در شکل دهى سرامیک هاى مدرن به کار مى روند زیرا تقریبا به طور کامل در مرحله پخت تجزیه شده و از بدنه خارج مىشوند. درصورتیکه از بدنه خارج نشوند تاثیر نامطلوبى بر روى ریز ساختار نهایى خواهند داشت.همچنین افزودنى هاى آلى مى توانند با محدوده وسیعى از مواد ترکیب شوند و تعداد زیادى از ترکیب هاى شیمیایى را براى کاربردهاى تخصصى ایجاد کنند. برای اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.